EN | BA

Novi studij: Albanski organizirani kriminal povezan s politikom

Novi studij Fondacije za otvoreno društvo za Albaniju, predstavljeno je u Tirani u petak, ovom prilikom je otkriveno kako su organizirani kriminal, poslovanje, pravosuđe i politika godinama povezani u složenoj vezi utemeljenoj na zajedničkim interesima i iskorištavanju za uzajamnu korist.

"Kriminalne organizacije imaju veze s politikom, a njihovi pripadnici ometaju djelovanje agencija pravosuđa kod sprovođenja zakona uz pomoć imenovanje pouzdanih osoba ili pojedinih stranaka", navodi se u izvješću.

Prema izvještaju, političke stranke u Albaniji uveliko su imale koristi od sredstava iz kriminalnih mreža. Istraživanje je također zabilježilo mnoge različite metode koje kriminalne organizacije koriste, kao što je iznalaženje prihoda produzeća kroz kazne ili nudeći takozvanu "zaštitu" od drugih bandi; potpora političkim kandidatima ili zastrašivanje protivnika na izborima; manipuliranje glasovima i financiranje izbornih kampanja u zamjenu za imunitet od kaznenog progona.

Istraživanje koje su sproveli Fabian Zhilla i Besfort Lamallari temelji se na analizi 71 odluka prvostepenog suda o teškim zločinima na oko 50 kriminalnih struktura.

Istraživači su također obavili 84 intervjuua sa sadašnjim i bivšim sucima, tužiteljima, advokatima, policajcima, novinarima i predstavnicima civilnog društva.

Jedan od zanimljivih otkrića ovog studija također je uloga koju su bivši komunistički dužnosnici državnih agencija odigrali u prvim godinama organiziranog kriminala u višestranačkoj Albaniji.

"Infiltracijom organiziranog kriminala u slabe albanske institucije osigurala je nedodirljivost osoba uključenih u organizirani kriminal. Velik broj od njih je radio u prošlosti kao agenti tajnih službi, kao oficiri Republikanske garde, ili čak kao vozači ili sportaši tokom bivšteg režima ", navodi se u izvješću, analizirajući period još od početka 1990-ih.

Istraživanje je također istaknulo da gotovo svi veliki gradovi Albanije imaju svoje strukturirane zločinačke skupine koje provode teritorijalnu kontrolu i fokusiraju se uglavnom na trgovinu narkoticima, te na iznudu i naplatu dugova.

Najpopularniji sadržaj