EN | BA

Otkriveno je lobiranje SAD-a na izborima u Albaniji

Albanski generalni tužilac u četvrtak izjavio je da su okružni tužitelji u Tirani otvorili istragu o računima Demokratske stranke o tome koliko je potrošila na američke lobističke kompanije.

Šef Tužiteljstva Tirana, Petrit Fusha, izjavio je da posjeduje neke dokaze i da prikupljaju dokumente o lobističkim ugovorima stranke u Washingtonu. Zahtjevi za informacijama bili su poslani stranci i Središnjem izbornom povjerenstvu.

Istraga objavljena 22. novembra otkrila je da je tijekom kampanje za parlamentarne izbore 25. juna stranka potpisala dva ugovora sa lobistima SAD-a Stonington Strategies kako bi osigurala sastanke sa starijim osobama u upravi predsjednika Donald Trumpa.

Tvrtka je priopćila kako je dobila dvije isplate od Demokratske stranke s ukupno 525.000 američkih dolara, a treća je isplata od 150.000 američkih dolara od "Biniatta Trade LP".

Izravni ugovor između Demokratske stranke i Stonington strategija prijavljen je američkom Ministarstvu pravosuđa u martu 2017., dok je ugovor o "Biniatta Trade LP" prijavljen u studenom.

Ipak, niti jedna od tih isplata nije zabilježena u financijskom izvješću koje je Demokratska stranka podnijela Središnjem izbornom povjerenstvu tokom ovogodišnje izborne kampanje.

Nakon objavljivanja istrage, čelnik stranke, Lulzim Basha, pozvan je na saslušanje.

Basha je u četvrtak rekla parlamentu da tvrdnje Socijalističke partije o pranju novca je samo "varka za izbjegavanje istine" o premijeru Edi Ramiju, bivšem ministru unutarnjih poslova, te Saimiru Tahiriju i drugim vladajućim socijalističkim dužnosnicima koje je opozicija više puta optužila da imaju kriminalne veze.

"DP je isporučio svu svoju potrošnju prema Centralnoj izbornoj komisiji na osnovu zakona, a DP nema šta da sakrije", rekao je Baša parlamentu.

Puno plaćanje političara od strane američkih lobista bila je tema rasprave u četvrtak u parlamentu. Šef socijalističke parlamentarne skupine, Taulant Balla, izjavio je da će Tužiteljstvo podnijeti kaznenu prijavu protiv DP-a.

Demokratska stranka nije jedina stranka u Albaniji koja je platila jake iznose za utjecaj na američke politike. Vladajuća Socijalistička stranka potpisala je ugovor s 240.000 dolara američkim Ballardovim partnerima prije izbora.

Najpopularniji sadržaj