EN | BA

Zastupnici Zapadnog Balkana: Europa neće biti potpuna bez nas

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) održao je u srijedu međuparlamentarni sastanak sa predstavnicima nacionalnih parlamenata Zapadnog Balkana, gdje su razgovarali o perspektivama integracije u EU i procesu pristupanja zapadnog Balkana.

Sastanak je vodio David McAllister i dužnosnici su se okrenuli izlagnju. Generalni direktor za proširenje Europske komisije Christian Danielsson izjavio je kako jasna perspektiva članstva u EU nije jednosmjerna ulica.

"Da bi se to ostvarilo, velika je odgovornost zemalja zapadnog Balkana", napomenuo je Danielsson.

"Predstojeća 2018. bit će presudna u tom smislu. Evropska komisija radi na Strategiji za vjerodostojnu strategiju proširenja Zapadnog Balkana, koja će biti usvojena u ferbuaru ", rekao je Danielsson.

Član albanskog parlamenta Taulant Balla izjavio je kako je Albanija poduzela konkretne mjere za provedbu preporuka EU.

"Značajan napredak postignut je u jačanju zakonodavne uloge parlamenta", kazao je Balla, dodajući kako je "Albanija predana konstruktivnoj suradnji sa svojim susjedima, dodajući kako su dvije inicijative vrlo uspješne na ovom području".

"Regionalni ured za suradnju s mladima (RYCO) i Fond za zapadni Balkan (WBF) izvršili  su inicijative koje imaju za cilj poboljšati interakciju između zemalja regije", rekao je Balla.

Borjana Krišto, članica Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, izjavila je da će njezina zemlja morati naporno raditi kako bi izvršila sve prijedloge iz Izvješća za BiH.

"Vrlo smo svjesni problema s kojima se susrećemo. Međutim, dijelimo evropske vrijednosti i želimo biti dio Europe ", objasnila je Krišto, istaknuvši kako se nada da će Bosna i Hercegovina iskoristiti ovo razdoblje kako bi reformirala zemlju.

Također, član Skupštine Kosova, Memli Krasniqi, napomenuo je kako je za Kosovo ključni program EU i premda se vlada promijenila, predanost dnevnog reda EU nije se promijenila.

"Kosovo zaslužuje priliku za borbu za članstvo u EU, i to nema alternative", izjavio je Krasniqi.

"Kosovo se zalaže za olakšani dijalog EU sa Srbijom", kazao je, dodajući kako dijalog mora imati krajnji datum.

Na sličan način, član Skupštine Makedonije, Artan Grubi, izjavio je kako je stajalište i oporba u Makedoniji i dalje predani postati punopravni član EU i NATO-a.

Grubi je izjavio da je važno da Makedonija ima dobre susjedske odnose sa zemljama regije.

Istaknuo je kako EU neće biti potpuna bez regije.

Što se tiče Crne Gore, njezin zastupnik Andrija Vuksanović izjavio je kako se Crna Gora nada da će postati članica EU prije 2025. godine, budući da je Junkerova najava za uspješno priključenje Srbije i Crne Gore.

"Odlučni smo se za taj put, a vjerujemo da svaku zemlju treba suditi vlastitim rezultatima", izjavio je Vuksanović.

Član Sabora Srbije Milorad Mijatović izjavio je kako Srbija, kao i druge zemlje regije, sudjeluje u poboljšanju regionalne suradnje.

"Vjerujemo da bi naša regija trebala biti područje stabilnosti i dijaloga", rekao je Mijatović.

Također se obratio Junkerovoj strategiji, rekavši kako je dobro da Srbija, zajedno s Crnom Gorom, dobije vremensku liniju mogućeg članstva, dodajući kako je pridruživanje EU strateški cilj Srbije.

Ostali političari također su dali primjedbe na to pitanje; sveukupno, ohrabrujuće da EU neće biti potpuna bez balkanskih zemalja.

Najpopularniji sadržaj