EN | BA

Britanski sudac s korumpiranom misijom EU na Kosovu se povukao poričući optužbe

Misija EU za vladavinu zakona na Kosovu, odnosno EULEX, objavilo je u četvrtak kako je istražio nespecificirane prijestupe koje je navodno počinio glavni sudac svoje misije na Kosovu.

 Glavni sudac Malcolm Simmons podnio je ostavku, odmah nakon što je optužio za poslovanje ne promicanja vladavine zakona, pri čemu je pokušavao spustiti kosovsku političku klasu.

 "Malcolm Simmons je tijekom prošle godine bio predmetom niza neovisnih istraga o ozbiljnim optužbama protiv njega", kazao je EULEX u priopćenju.

Prema izvorima, istragu sprovodi tim koji je osnovan i ima sjedište u Bruxellesu, a na čelu je bivši sudac Evropskog suda pravde, navodi se u izjavi.

Međutim, Simmons je francuskom listu Le Monde rekao da EULEX nije "misija promicanja vladavine zakona, nego politička misija" i da "svatko tko drukčije misli bilo je naivan ili glup".

Simmons je rekao da "EULEX želi srušiti dio kosovske političke klase", dodavši kako želi "određene pojedince ukloniti iz političkog ili javnog života".

Također je naglasio da je bio pod pritiskom osuđivanjem kosovskog političara i bivšeg zapovjednika gerilaca Fatmira Limaju.

Britanski sudac radio je u EULEX-u od svog osnutka 2008. godine prije nego što je postao glavni sudac u 2014. godini.

"Ne rade ništa", rekao je Simmons, pozivajući se na EU. "Ne želim više biti dio ove farse", dodao je.

EULEX je u svojoj izjavi rekao da je "Simmonsu zatraženo da dostavi sve dokaze u njegovu posjedu kako bi podržao svoje tvrdnje, ali - nažalost – on to još nije učinio".

Misija EU za 800 osoba, koja godišnje košta 111 milijuna eura i nadgleda pravosudni sustav Kosova, osnovana je 2008. godine nedugo nakon što je Priština stekla neovisnost od Srbije.

U 2014. britanski tužitelj je izjavio da su pokradeni dokazi o korupciji u svojoj najvećoj inozemnoj misiji - koji je navodno namijenjena « jačanju vladavine » zakona na Kosovu.

Zviždačica, Maria Bamieh, saznaje u augustu 2014 da će biti oslobođena od misije Eulex, unatoč impresivnim zapisima o uvjerenjima, nakon što su otkrili dokaze o mogućem podmićivanju na najvišim razinama u misiji.

Prema izvješćima iz 2014. godine, Bamiehove tvrdnje, zajedno s pojavom kompromitnih dokumenata u kosovskim medijima, ojačale su snažan dojam u dijelovima bivše jugoslavenske pokrajine da je Eulex postao dio problema, a ne rješenje.

Najpopularniji sadržaj