EN | BA

Albanija, Hrvatska i Crna Gora podstiču saradnju na strateškim projektima

Albanski, hrvatski i crnogorski ministri vanjskih poslova sastali su se u petak u priobalnom gradu Durresu u Albaniji, gdje su izrazili predanost promicanju i jačanju suradnje na strateškim projektima.

Na zajedničkoj novinarskoj konferenciji, tri ministra, Ditmir Bushati, Marija Pejcinović Burić i Srđ Darmanović, izjavili su novinarima kako su Albanija, Hrvatska i Crna Gora odlučne surađivati ​​u strateškim projektima poput plavog koridora i jonskog Jadranskog plinovoda kao regionalnih projekata koji strateški povezuju ove tri zemlje.

"Plavi koridor" smatra se najvećim projektom koji će povezati Mediteran, sjevernu Hrvatsku i njezin južni dio s Crnom Gorom, Albanijom i dalje s Grčkom, kako bi stvorio "Mediteranski prsten".

Izgradnja ove autoceste dogovorena je na sastanku premijera Albanije Edi Rama, Hrvatske, Zorana Milanovića, Crne Gore, Mila Đukanovića i Bosne Vjekoslav Bevanda. Taj je sastanak održan u Hrvatskoj 2015. godine i došao je nakon berlinske konferencije o Zapadnom Balkanu u kolovozu iste godine.

Prema izvoru, sastanak u Durresu bio je drugi Jadran trilateralni ministar između Albanije, Hrvatske i Crne Gore, nakon prve u Splitu, u veljači 2017. godine. Tri su sugrađana razmotrila suradnju između svojih zemalja kao vrijednog mehanizma koji pridonosi na sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope.

Albanski Bushati i hrvatski Boris čestitali su Crnoj Gori zbog nedavnog ulaska u NATO.

Tri FM-a naglasili su veliku važnost evropskog proširenja na Zapadni Balkan kao najsnažniji poticaj prema povećanom prosperitetu i sigurnosti cijelog područja.

U tom okviru, Burić i Darmanović izrazili su punu potporu Hrvatskoj i Crnoj Gori za hitno otvaranje pregovora o priključenju EU Albanije.

Treće trilateralno Jadransko ministarstvo održat će se u Crnoj Gori 2018. godine.

Plavi koridor ili Jadransko-jonska autocesta u izgradnji je uz zapadnu obalu Jadranskog i Jonskog mora. Jadranska jonska autocesta spaja se s dalmatinskim segmentom s grčkom obalom mora. Za Albaniju, ovaj regionalni projekt znači nova autocesta uz obalu.

Ona povezuje obalu Crne Gore s grčkom obalom kroz Albaniju, a EU može financirati sredstvima.

Projekt ceste ima duljinu od 350 km.

Najpopularniji sadržaj