EN | BA

Destabilizacija Bliskog istoka od strane Saudijske Arabije

Sirijska Arapska vojska i savezničke snage oslobodile su al-Bukamal grad, posljednje uporište takozvane islamske države (ISIS), ostavljajući tu zloglasnu terorističku organizaciju bez značajne prisutnosti u urbanim područjima Sirije. U Iraku iračke snage teže očistiti preostala područja od terorista. Pitanje je samo vremena kada će se proglasiti totalni poraz ISIS-a u Iraku i Siriji.

 Neposredni poraz islamske države u Siriji i Iraku predviđen je prije nekoliko mjeseci, a kako se ISIS uklanja, sada su zanimljivi događaji u Libanonskom i regionalnom političkom životu. Prošle sedmice Libanonski premijer Sa'ad Hariri, koji ima libanonsko i saudijsko državljanstvo, podnio je ostavku. Saudijski je režim uhapsio jedanaest knezova i desetaka ministara i poslovnih ljudi.

 Smatra se da će poraz ISIS-a donijeti mir i stabilnost u Siriju i Irak to ne može biti dalje od istine. Saudijski režim previše je uložio u neuspjele projekte promjene režima u Siriji i destabilizaciji Iraka putem njihovih posrednika, uključujući i sam ISIS. Čudno, unatoč formiranju takozvane "koalicije naoružane SAD-u" protiv ISIS-a i njezine antenske akcije protiv ISIS-ovih ciljeva, teroristička organizacija je postala sve jača i ništa nije spriječilo njihovo zarobljavanje velikih dijelova Sirije i Iraku. Ruska vojna intervencija u Siriji bila je pravi početak pada ISIS-a, što je činjenica koja sama govori.

 Treba imati na umu da se uspon ISIS-a ne bi mogao dogoditi bez izravne potpore regijskih režima i Sjedinjenih Država koji su ih bezumorno financirale pred očima cijelog svijeta i to je jasno viđeno u junu 2014. kada je nekoliko stotina terorista ISIS-a uzelo Mosul u Iraku, a mnogo kasnije, je otkrivena audio zapis John Kerry, koji svjedoči o ovu potporu. ISIS je bio snažan alat u američkim naporima da se sruši sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, kako bi se instalirao neko njima podoban. Promjena režima u Siriji bila je imperativ, jer bez toga i instalacija lutkarske vlade, bilo bi vrlo teško doći do krajnjeg cilja koji je doveo Sjedinjene Države, Izrael i Saudijsku Arabiju u nečasni savez protiv Irana.

 Sa uništenim saudijskim prosvjetima i svim njihovim planovima jadno je preostalo režimu iz Rijada da pokušava na još jedan način naškoditi Iranu i Hezbollahu, ovaj put prijeti Libanonom, što savršeno odgovara jednom entitetu, koji Iran i Hezbollah smatraju njihovom najvećom prijetnjom - Izraelu. Kao što izgleda, Saudijski režim pokušava igrati opasnu kartu koja prijeti miru i stabilnosti Libanona. Saudijski poziv da njihovi građani napuste Libanon što je prije moguće, govori da se priprema nešto, najvjerovatnije neki oblik vojne intervencije izraelskog režima u Saudijsko ime.

 Filtrirani rat u Siriji koštao je mnogo novca, kriminalna saudijska agresija na Jemen još više. Zamislite cijenu novog filtriranog rata, ovaj put protiv Libanona. Saudijci će zacijelo pružiti izraelskom režimu veliku količinu novca za njih da vojno interveniraju u Libanon, što će imati obostrane koristi. Možda bi se izravno uključile i Saudijske snage.

 Zero Hedge je izvijestio o propusnom tajnom diplomatskom kabelu navodeći Barak Ravid sa izraelskog Chanela 10 vijesti u kojima je jasno pokazana izraelska podrška Saudijskoj Arabiji u njihovim akcijama protiv Hezbollaha i Irana. Barak Ravid objavio je niz tvitova koji otkrivaju da su Izrael i Saudijska Arabija zapravo u nekoj vrsti « tajnog » saveza.

Osim toga, on je u njima spominjao « odbjeglog » Haririja.

Nadalje, bilo kakve špekulacije o Saudijskom režimu koji drži Haririja protiv njegove volje treba uzeti s oprezom dok se ne potvrdi, iako to ne bi bilo iznenađujuće s obzirom na to da su uhićeni bliski članovi Kraljevske obitelji.

 U osnovi, Izrael i Saudijska Arabija planiraju kroz vojnu intervenciju na Libanon i Hezbollaha do Irana, a uz sve svoje nedavne akcije sve se čini kako time pokušavaju izazvati Iran. Također se može očekivati ​​i lažna zastava.

 Lako je predvidjeti da će američka administracija podržati bilo kakve akcije protiv Hezbolaha i Irana, ali je vrlo teško predvidjeti hoće li SAD stupiti u izravnu vojnu konfrontaciju. Iran je moćna država i bilo kakva akcija protiv Irana bit će bolna za počinitelje. Saudijski režim je preslaba i bojao se ići sam u takvom djelovanju, ali sa savezom s izraelskim režimom, napad na Iran mogao bi biti posve moguć. Planovi za izraelske snage da koriste saudijske zračne baze za moguće zračne napade na Iranu nisu nova i danas svjedočimo koliko smo blizu takvom scenariju.

 Nakon neuspjelog projekta promjene režima u Siriji, Hezbollah je postao glavni cilj u zajedničkom saudijsko-izraelskom planu za suzbijanje iranskog utjecaja u regiji. No, jedna stvar ostaje i treba je uzeti u ozbilj: danas Hezbollah nije samo sila koja je pobijedila i ponižavala oružane snage izraelskog režima 2006. Danas je Hezbollah izrastao u nešto više i puno jače.

Najpopularniji sadržaj