Spike LR | wikipedia

Elbit Systems iz Izraela, sa svojim bojnim stanicama i raketnim sistemom protiv oklopnih vozila, proizvođača izraelske kompanije Rafael, pobijedio je na tenderu hrvatske vojske koji je trajao dvije godine.

Borbeno oklopno vozilo Hrvatske vojske Patria 8×8 na dobrom je putu da prestane biti “najskuplji vojni kamion na svijetu”, kako ga u šali nazivaju u vojsci.

Godinama već, naime, traju pokušaji da se više od 120 hrvatskih oklopnih vozila dostojno naoruža kako ne bi bili tek skupi oklopljeni transporteri, piše Večernji list

Istina je da su neke Patrije naoružane norveškom (proizvođač Konsberg) oružanom stanicom od 12,7 mm s termovizijskom kamerom za mogućnost djelovanja noću, laserskim daljinomjerom i označivačem cilja, no tek sada na Patrije dolazi teže naoružanje.

Do kraja ovog mjeseca ili početkom septembra MORH će potpisati ugovor o nabavi osam daljinski upravljanih oružanih stanica 30 mm s protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS-30L).

Taj je tender trajao dvije godine, a odabrana je ponuda tvrtke Elbit Systems iz Izraela s vlastitom stanicom UT30MK2 koja se sastoji od topa 30 mm i spregnute strojnice 7,62×51 mm, te protuoklopni raketni sustav Spike čiji je proizvođač također izraelska tvrtka Rafael.

Zanimljivo je da ove oružane stanice isporučuje izraelski Elbit, koji prodaje svoj top 30 mm, ali u kupoli spaja protuoklopni sustav s dvije vođene protuoklopne rakete Spike koje proizvodi konkurentski vojni proizvođač – Rafael. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača raketnih sustava, čije su rakete tipa Spike ocijenjene kao vjerojatno najbolje na svijetu.

Verzija koju nabavlja Hrvatska, Spike-LR, projektil je dugog dometa koji uništava oklop debljine 700 mm na udaljenosti od 4000 metara. Probija i oklopnjake i tenkove opskrbljene reaktivnom protuoklopnom zaštitom. S obzirom na to da je u martu 2017. ministar obrane Damir Krstičević u Izraelu potpisao Memorandum o razumijevanju u području obrane – Izrael je tijekom pregovora spojio svoje dvije tvrtke s ciljem prodaje najboljeg i provjerenog proizvoda, a po nižoj natječajnoj cijeni, kažu u MORH-u.

U MORH-u su zadovoljni jer će nabava DUOS 30L-a pridonijeti višoj razini borbene učinkovitosti Gardijske motorizirane brigade, koja dobiva dodatnu sposobnost vođenja protuoklopne borbe na daljinama do 4 km što nam je zadano kao “NATO sposobnost”. A dobiva se i viša razina paljbene moći koju pruža top 30 mm. U vojskama Poljske i Slovenije ovaj se sustav pokazao kao moćan, precizan, pouzdan i učinkovit.