Albania | Youtube snapshot

Oko 73 posto Albanaca smatra kako se ekonomska situacija Albanije pogoršala u usporedbi s prije četiri godine, pokazala je to u srijedu anketa koju je objavila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

77 posto osoba koje su ispitane bilo je optimistično da bi njihova djeca imala bolji život od njih, unatoč činjenici da su izrazili pesimizam o konomskoj situaciji.

EBRD je saznao da se anketa temelji na 1.377 intervjua održanih 2016. godine.

Istraživanje je pokazalo da polovina Albanaca koji su ispitani nisu zadovoljni zdravstvenom skrbi koju nudi država kroz niz skupih javno-privatnih partnerstva. 

Štoviše, u izvještaju se navodi da je 56 posto Albanaca izrazilo spremnost na plaćanje većih poreza ako bi to zapravo poboljšalo kvalitetu zdravstvene zaštite. 

Na drugoj razini, 70 posto ispitanih osoba smatra da se politička situacija pogoršala u usporedbi s prije četiri godine. U međuvremenu, 63 posto ispitanih osoba nezadovoljno je pravosudnim sistemom, pokazalo je istraživanje.

Iznenađujuće otkriće ovog istraživanja bilo je da samo polovina ispitanika preferira demokratiju i tržišnu ekonomiju, a 31 posto njih preferira planiranu ekonomiju ili autoritarni režim.

Albanija se smatra razvijenom nacijom. Svake godine, Albanija izvozi oko 2,32 milijarde dolara i uvozi oko 4,84 milijardi dolara. 17% stanovništva u zemlji su nezaposleni. Ukupan broj nezaposlenih u Albaniji je 500 489. U Albaniji 14% stanovništva živi ispod granice siromaštva. Glavne industrije u zemlji su hrana i duhanski proizvodi, tekstil i odjeća, drvo, ulje, cement, kemikalije, rudarstvo, osnovni metali i hidroenergija. Najmanje 1/3 Albanaca živi izvan granica svojih domova u jugoistočnoj Europi.

Već nekoliko mjeseci, Albanska banka stalno podstiče druge banke koje posluju u Albaniji kako bi povećale svoju potporu ekonomiji zemlje pružajući više kredita privredi i domaćinstvima.