Nekadašnji čelnik Češke vojske upozorio je da Europska unija ne obraća dovoljno pozornosti na Zapadni Balkan - i time dopušta "terorima da se odmaraju u regiji".

"Mi se bavimo potpuno drugim dijelom Evrope, znači Zapadnom i Srednjom Evropom, a na Balkan smo, otkako su utihnuli ratovi devedesetih godina, prestali da obraćamo pažnju, posebno na bezbjednost", rekao je Jirži Šedivi češkim medijima.

Problem Balkana je to što stvara bezbjednu sredinu u kojoj mogu da se etabliraju terorističke ćelije, mogu tamo da se pripremaju, mogu da imaju svoje logističke centre i pozadinu koji im omogućavaju da se pripremaju i istovremeno odmaraju od komplikovanih operacija u Zapadnoj Evropi", kazao je Šedivi.

Češki general podsjetio je da njemačke i austrijske obaveštajne službe upozoravaju tokom posljednje godine da se Balkan “izrazito radikalizuje”. Također je naglasio da trenutni organi vlasti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu "nisu dovoljno učinkoviti” da se bave fenomenom terorističke radikalizacije koja se povlači od ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina."

"Da li su vlasti u tim zemljama kadre da izađu s tim na kraj? Ne mislim da to direktno podržavaju ali shvatimo jednostavno da je tamo efikasnost organizacija vlade relativno mala. Tipičan primer je Bosna i Hercegovina, gdje na teritoriji države imaju tri strane - srpska, bošnjačka i hrvatska, koje do današnjeg dana nisu našle zajednički jezik. Kosovo se neprestano muči sa ekonomskim problemima, ima ogromnu nezaposlenost. To sve je plodno tlo da radikalizam neprestano jača i da se širi", rekao je Šedivi.

"Jednostavno moramo da znamo šta se dešava u te dvije zemlje. U Bosni i Hercegovini, na Kosovu i eventualno Makedoniji. Tome moramo da posvetimo jednaku pažnju kao problemu terorizma u Zapadnoj Evropi", kazao je bivši načelnik Generalštaba češke vojske.

U sukobu u Siriji, podaci o 159 osoba povezanih s stranim borbenim aktivnostima potiču sa  Zapadnog Balkana, javljaju povjerljivi izvori.

Prije rata u Siriji, mali broj stranih boraca iz bivših jugoslavenskih republika (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Srbija i Crna Gora) i Albanije navodno su putovali ili pokušali putovati u borbu ili trenirati u različitim terorističkim kampovima, te se pridružiti njima i to u periodu između s 2003. - 2011. Godine.